fbpx

I de næste 3 år skal et konsortie udvikle ny sensorteknologi til traktorer og robotter. Maybe Robotics bliver projektleder

I de næste 3 år skal et konsortie udvikle ny sensorteknologi til traktorer og robotter. Maybe Robotics bliver projektleder

 

Maybe Robotics skal projektlede et nyt stort projekt, der skal udvikle ny sensorteknologi til autonome maskiner.

Autonomi er vejen frem, når det gælder om at reducere klimaaftrykket for maskiner i alle størrelser. Det skyldes blandet andet en optimal udnyttelse af kørselsmønstre og logistikplanlægning. Med autonomi følger dog behovet for sikkerhed. Det vil sige, at de autonome maskiner skal tage højde for uforudsete forhindringer såsom mennesker og dyr. Det skal et nyt forsknings- og innovationsprojekt sikre.

Innovationsfonden har netop bevilget 16 millioner kroner til et konsortium bestående af danske virksomheder og vidensinstitutioner, der vil skabe fremtidens sikkerhedssystemer til autonome maskiner. Kombinationen af de nyeste sensorteknologier og kunstig intelligens skal bruges til at beskytte mennesker, dyr og genstande omkring maskinerne. Ud over at højne sikkerheden er formålet også at reducere CO2-udledningen og øge biodiversiteten.

I løbet af en 3,5 års periode skal konsortiet teste og evaluere forskellige sensorteknologier og derved udvikle sikkerhedssystemer beregnet til alt fra mobile robotter til traktorer. Systemerne skal testes på forskellige områder, herunder græsmarker, parker samt frugtplantager og vinmarker. I forbindelse med græsmarkerne bliver et af fokusområderne, at forhindre påkørsler af dyreunger, som gemmer sig i afgrøderne. Dette er et stort problem ifølge Dansk Jægerforbund, som i en undersøgelse fra 2017 vurderer, at op til 20.000 rådyrlam påkøres hvert år i de danske marker.

Om potentialet udtaler Morten Bilde, Managing Director, AGCO A/S:

”AGCO er en af verdens største producenter af landbrugsudstyr, og det er vores mål at bidrage til udviklingen af en sensorløsning, som skal monteres på vores maskiner og dermed højne sikkerheden for både dyr og mennesker. Vi arbejder hele tiden på forskellige løsninger, der kan lette arbejdet for vores slutkunder, og med de kompetencer vi besidder i konsortiet, tror vi på, at det er nu, disse problemstillinger kan og skal løses.

Ikke alle forhindringer skal ryddes af vejen

Områder med græs, træer og planter kan indeholde genstande, dyr og mennesker, som er svære at detektere. På den baggrund er det vigtigt at udvikle gedigne sikkerhedssystemer, som gør autonome maskiner i stand til at tage højde for både dynamiske og statiske forhindringer. Det vil sige, at maskinerne skal have evnen til at advare operatøren eller automatisk undgå forhindringerne. Med metoder til at detektere og undgå forhindringerne sikrer det samtidig muligheden for at anvende optimerede kørselsmønstre for både automatiserede og assisterede maskiner.

Perspektiverne er store både i forhold til at højne den generelle sikkerhed og til at optimere operatørens arbejde. For det første kan den nye sensorteknologi forhindre meningsløse og fatale skader på dyr, mennesker og genstande. Dernæst kan løsningen også spare operatøren for tid og penge, idet det undgås, at forhindringerne ender i maskineriet, som beskadiges, eller sammen med afgrøderne, som dermed er uanvendelige. Sidst men ikke mindst vil det skåne den enkelte operatør for ubehagelige oplevelser, herunder at påkøre et sagesløst dyr.

Sikkerhedssystemerne udvikles i et samarbejde mellem DTU, Teknologisk Institut og virksomhederne AGCO, Conpleks Innovation og Agrirobot, som sammen skal teste og kommercialisere produktet. Selve projektet ledes af Maybe Robotics.

For yderligere oplysninger kontakt: 

Projektleder

Bjarke Falk Nielsen, CEO, Maybe Robotics

 

Fakta:

  • Innovationsfondens investering: 15,9 mio. kr.
  • Samlet budget: 23,8 mio. kr.
  • Varighed: 3,5 år
  • Officiel titel: SAVA – Safety in autonomous Vehicles in Agriculture

 

Om partnerne

Danmarks Teknisk Universitet

DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. DTUs mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. Med i dette projekt er kompetencer fra institut for elektronik og fotonik (www.dtu.dk)

Teknologisk Institut

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet innovativt for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. De er specialister indenfor en række teknologier, og med i dette projekt er både kompetencer om agroteknologi og robotteknologi. (www.teknologisk.dk)

AGCO A/S

AGCO CORPORATION er en af verdens største producenter af højteknologiske landbrugsmaskiner. På verdensplan står de blandt andet bag mærker som Massey Ferguson, Fendt og Valtra. I dette projekt er det deres innovationscenter i Randers, der skal udvikle, teste og kommercialisere sensorløsningen til græsarealer. (https://www.agco.dk)

Conpleks Innovation

Conpleks Innovation er en R&D-konsulentvirksomhed med en række specialkompetencer inden for software, hardware og mekanisk design. Conpleks udvikler avancerede løsninger til blandt andet udendørs, mobile robotter. I dette projekt skal Conpleks udvikle, teste og kommercialisere sensorløsningen til offentlige græsarealer.(https://conpleks.com)

Agrirobot

AgriRobot udvikler sikkerhedssystemer til robotter I landbruget. De er specialiseret i 3D data analyser, robotter i landbruget og sikkerheds analyser. I dette projekt skal agrirobot udvikle, teste og kommercialisere sensorløsningen til vinmarker og æbleplantager. (https://agrirobot.ai)

Maybe Robotics

Maybe Robotics driver en række netværk med fokus på intelligent teknologi. Et af netværkene er omkring intelligent teknologi i landbruget og her samles virksomheder og vidensinstitutioner for at debattere, samarbejde og udvikle fremtidens teknologi. Rollen i dette projekt er at formidle om projektet og projektledelse.(www.mayberobotics.dk)

I Maybe Robotics får du adgang til faglig inspiration og viden om udviklingen inden for intelligent teknologi. Du møder de fremmeste ledere og forskere i Danmark og kan udveksle erfaringer med innovative mennesker i din branche. Sammen skaber vi fremtidens virksomheder!


© Maybe Robotics 2024 | CVR 43961705 | Alle rettigheder forbeholdes | Privatlivspolitik | Website udviklet i samarbejde med abovestandard.dk